Färre saker, men med högre kvalitet. Framtidens konsument väljer kvalitet framför kvantitet. Något som kommer att få betydelse för skobranschen.

Det är det engelska trendföretaget WGSN som presenterar framtidens konsument. Konsumenterna blir alltmer medvetna om råmaterial, leveranskedjor och återvinning.
Reducing, recycling och reuse är nyckelorden. Alltså minska, återvinna och återanvända.
Konsumenterna är engagerade och söker klara värden och kvalitet och vill veta vad varumärkena står för. Det varumärke som förstår att dra fördel av det här, kommer att ligga steget före sina konkurrenter.
Framtidens konsumenter vill gärna ha skräddarsydda lösningar. Om de inte hittar det i butikernas utbud, skapar de det själva. De dras till varumärken som ser sina kunder som individualister.
WGSN delar upp framtidens konsumenter i tre grupper:

The Compressionalists
Den här gruppen har lite tid. Det är generation utbränd, som hela tiden känner en press att vara och göra bättre. De arbetar längre dagar än vad tidigare generationer har gjort, och för lägre lön. 53 procent jobbar mer än 50 timmar i veckan. 80 procent av dem tycker inte att tiden räcker till för att göra det de vill. För den här gruppen är tid värdefullt. De vill hellre ha enklare inköp än rabatterade priser.

Så här når man den gruppen:

  1. En ren och enkel webbsajt

Städa upp och gör e-handeln mer skräddarsydd. Den här gruppen vill ha enkla sajter, där det är enkelt att hitta och handla.

  • AI-hjälp

Använd Artificiell intelligens för att skapa enkla shoppinglösningar.

  • Implementera D2C-tänk

Den här konsumenten känner sig överväldigad av alla val i både fysiska butiker och online. Det är för många produkter och därför överger kunderna sina shoppingvagnar. Lär av de varumärken som säljer D2C, alltså direkt till konsumenterna, ha lite mer av less is more-mentalitet och släpp en begränsad kollektion som fyller behovet men samtidigt är exklusiv för en utvald grupp.

The Kindness Keepers

För den här konsumenttypen är vänlighet, värdegrund och sociala frågor viktig. De kopplar ihop moral med pengar och gör värdedrivna inköp och investeringar. Det här är också en motreaktion mot allt hat som finns på sociala medier. Konsumenterna i den här gruppen vill istället knyta band med andra människor. Och de vill också handla lokalt.

Den här målgruppen når man genom att:

  1. Implementera intellektuell ödmjukhet. Varumärken som erkänner sina fel och står för dem får gensvar från Kindness Keepers. De är mer benägna att förlåta företag när ursäkten presenteras tillsammans med en transparent återhämtningsplan. Det är inte längre en hållbar lösning att inte ta itu med problemen.
  2. Vänlighet som nyckeltal

En varumärkesundersökning som gjordes 2018 visade att 42 procent av konsumenterna överger ett varumärke om de blir besvikna på hur det agerar. En av fem kommer aldrig tillbaka.

För de här konsumenterna är omtanke mer värt än marknadsföring. Så om ett företag satsar på välgörenhet, gäller det att det är ett långsiktigt engagemang och inte en engångshändelse i marknadsföringssyfte. Det innebär kommunikation med konsumenterna och transparens när det gäller medel och resurser.

  • Människor framför vinst

En kontroversiell strategi som får gensvar hos Kindness Keepers är när företaget tar ställning, även om det kan påverka försäljningen negativt. Det är inte riskfritt, men har potential att skapa varumärkeslojalitet hos kunder som delar varumärkets värderingar.

The Market Makers

I Indien, Afrika och Sydostasien känner man av en våg av optimism som kommer att resultera i sociala och politiska förändringar. Market Makers skapar nya marknader, har framåtanda, är entreprenörer och skapar sina egna möjligheter. Den här gruppen kan förstöra för varumärken, som därför måste satsa på ett tredje område där privatpersoner säljer till andra privatpersoner.

Så hur når man den här gruppen?

  1. D2C blir P2P

Nya säljkanaler. Ett exempel är Depop som startade som en app, som beskrivs som en mix av e-Bay och Instagram. Av de 15 miljoner aktiva användarna är 90 procent under 26 år. Här säljer och köper privatpersoner både nya och begagnade varor av varandra. Nu ska Depop starta fysiska butiker i USA, där varumärken som säljer direkt till konsumenter ska jobba tillsammans med kunderna för att skapa P2P, people to people-marknadsplatser.

2. Third space markets

”Vuxna frågar varför vi aldrig är i några köpcentrum nu för tiden. Men det är vi. Vi kommer bara inte till era köpcentrum”, säger en 16-åring till WGSN. Det köpcentrum tonåringen talar om är ett tredje shoppingområde, den online. För yngre konsumenter finns det ingen gräns mellan fysiska och digitala butiker.

3. En omvänd leverantörskedja som växer och blir enklare

 När e-handeln fortsätter att ta marknadsandelar från traditionella återförsäljare, ger sig även Amazon in på andrahandsmarknaden. E-handelsjätten, som också har startat fysiska butiker, säljer tillbakalämnade varor till olika auktionssajter, som auktionerar ut varorna till konsumenter, som sedan säljer dem på sajter som e-Bay och liknande marknadsplatser.

Foto: Shutterstock