När han hängde med armarna runt ett träd med skenande puls, förbannade han sig själv. Men det gick snabbt över. För Jonas Ericson gör ingenting halvhjärtat. När han bestämde sig för att satsa på vandringskängor i sin butik Skosalongen, var han självklart tvungen att själv först testa dem på tuffast möjliga sätt. Genom att vandra i Nepal.
Jonas Ericson har nyss kommit tillbaka från sin resa och är smått euforisk. Han har både vandrat och deltagit i ett volontärprojekt i Nepal.
– Allt hänger ihop, säger han. Som en lång kedja.
Det är lätt att tappa sugen som skohandlare i dag när försäljningen minskar, lagerhyllorna är fulla och hyrorna ökar.
– Antingen får man lägga ner, eller så får man hitta på något nytt, säger Jonas.
Eftersom Jonas inte är någon som ger upp i första taget, bestämde han sig för en ny satsning, vandringskängor eller bättre promenadskor som han säger.
Butiken i Alingsås är stor till ytan. Välkända varumärken trängs på hyllorna. På ena väggen hänger en stor tv, där det rullar en film från Jonas resa i Nepal.
– De sista två åren har varit tuffa, säger han. Vi visar plusresultat, men pengarna ligger på lagret. Min revisor säger ”Jonas, du gör ju i alla fall något, du sitter inte bara och tittar på”. Men jag ser inte resultatet. Jag måste tömma lagret och sänka priserna. Blåsa bort sådant som måste bort. Och spara på sådant som behöver sparas och tänka på det när jag köper in. Jag skulle kunna slänga ut alla mina produkter för halva priset och sedan bara köpa billiga produkter och leva gott, men det är inte min affärsidé, jag står för mina produkter. Det är samma nu när det handlar om vandring. De som köper vandringskängor här, ska inte ha något billigt skit på fötterna, de ska ha bästa grejorna och de ska hitta det i min butik.
Han har halverat inköpsbudgeten till det här året.
– Det gäller att vara mer aktiv i säsong och köpa in mer när skorna säljer slut. Mina leverantörer kan leverera under säsong och om någon inte gör det, får man kanske välja bort den leverantören.
Tanken på den nya satsningen föddes i somras, när Jonas som vanligt tog en väldigt kort semester.
– Jag var ledig på kvällarna och fiskade. Där satt jag och funderade på vad jag skulle göra med min butik fem år framåt i tiden, jag lägger allting i femårsperioder. Självklart har jag också delmål, men jag har en vision av hur allt ska se ut om fem år. Det går inte att bygga allting på en säsong. Den röda tråden har jag tänkt igenom när jag har suttit i min båt och fiskat gös.
Jonas har döpt sin nya affärsidé till Folk i rörelse.
– Vi måste få folk att gå ut i naturen, vi har en fantastisk natur i Sverige och vi har allemansrätten, vi kan gå överallt. Det måste vi ta vara på. Jag vill få folk i Alingsås att ställa bilen och istället gå eller åka kommunalt. Många pendlar till Göteborg, de kan ta på sig sina vandringsskor och gå till stationen. Där tar de tåget och när de kommer fram till Göteborg kan de gå till sin arbetsplats. Då har de fått friskvård samtidigt som de har tagit sig till och från jobbet. Det är bra för både hälsan och miljön.
Jonas berättade om sina tankar för sin vän Thomas Ericsson, som i sin tur berättade att han och hans sambo Mitte Källström håller på att starta upp ett volontärcentrum i Nepal.
– Han såg direkt en möjlighet till samarbete, berättar Jonas. Nepal är en utmärkt plats för vandringar. Vi bestämde att jag ska samla ihop ett gäng Alingsåsbor och skohandlare och åka till Nepal i november 2020 för att vandra och också hjälpa till på volontärcentret.
Jonas började undersöka vad olika varumärken kunde erbjuda i form av vandringskängor.
– När alla köpte sommarskor på mässan i augusti, köpte jag vandringskängor.
En vägg i butiken har gjorts om. Där visas vandringskängor från Keen, Dolomite. Merrell, Ecco, Hanwag och Icebug
Alla i personalen har fått utbildning i GoreTex.
– Nästan alla våra vandringskängor innehåller någon form av tex-material, där GoreTex är det mest kända. Fler och fler börjar fatta hur viktigt det är att utbilda personalen i det den ska sälja.
”De som köper vandringskängor här, ska inte ha något billigt skit på fötterna, de ska ha bästa grejorna.”
Ingen behöver köpa grisen i säcken hos Skosalongen. Jonas anordnar vandringskvällar i Alingsås, där alla deltagare får provgå ett par kängor. Den som gillar sina kängor, betalar och behåller dem. Annars är det bara att lämna tillbaka dem efter den gemensamma vandringen. Hittills har 18 personer deltagit i vandringarna. Och alla 18 har valt att behålla sina kängor.
– För att vara ärlig var det faktiskt en som först lämnade tillbaka sina, men han kom tillbaka efter tre dagar och hade ångrat sig.
Det som i dag är Skosalongen var från början en Oscaria-butik, som drevs av Jonas mamma och pappa.
– Då, på 60-talet, sålde de även pjäxor, både utförsåkning och vanliga, i butiken. Sedan lämnade skobutikerna över det till sporthandeln. Jag vill ta tillbaka en del med den här satsningen, i alla fall det som hör till promenader och vandring. Och eftersom det är viktigt för mig att veta allt om det jag säljer, bestämde jag mig för att testa kängorna på det bästa berget, ingen ska slå mig på fingrarna när det gäller fötter.

Möjligheten att åka till Nepal kom tidigare än väntat för Jonas.
– Thomas undrade om jag kunde åka ner redan i november i år och testa konceptet., fem dagar på berget och fem dagars volontärarbete. Jag som har astma, inte tränat, aldrig vandrat. Det jag har gjort är att stå i en butik i 30 år.
Jonas började i sina föräldrars skobutik i Alingsås och fick sedan jobb hos Rolf Nilsson på Din Sko.
– Jag skulle jobba på Din Sko i Gallerian i Stockholm. Så där kom jag från Alingsås och gick från Centralstationen över Sergels Torg och såg skylten med Din Sko.
Jonas gick in och presenterade sig för butikschefen Lars Gamvik, som senare skulle köpa och driva Sko August i Uppsala.
När Jonas hade jobbat en månad och det var dags för den första lönen, blev det problem. Lönekontoret ville inte betala ut lönen, eftersom Jonas inte hade varit i butiken. Det visade sig att han hade gått till fel butik den där första dagen.
– Lars Gamvik tyckte väl att det var bra när det kom en kille med lite erfarenhet från skobutik, någon som redan var upplärd. Jag fick vara kvar och jag lärde mig mycket där, framförallt hur det gick till att sälja skor i massor. Vi hade det väldigt trevligt i den där butiken.
Efter ett kort mellanspel som au pair i Los Angeles, Jonas skulle dit och åka skateboard, men fick slut på pengarna, hamnade han som butikschef för Oscaria-butiken på Kungsgatan i Göteborg.
När Rolf Nilson hade köpt upp Oscaria, gjort om det till Skomästaren och sålt vissa butiker vidare till norska Viking, var inte Alingsås-butiken med i köpet. Då startade Jonas och hans pappa Skosalongen i Alingsås.
– Jag köpte ut pappa när han gick i pension, men han kommer fortfarande hit och jobbar en stund varje dag, trots att han är 86 år.
”Ingen ska slå mig på fingrarna när det gäller fötter.”
När Jonas fick erbjudandet om att åka till Nepal redan i år, tog han chansen. Det var snabba ryck, efter bara några dagar var han på väg till första delmålet Katmandu och därifrån till Pokhara vid Himalayas sluttning.
– Jag var mest orolig för övernattningarna under vandringen., berättar Jonas. Thomas och Mitte hade berättat att vi skulle sova i lådor under vandringen, men jag hade hört lite fel. När mamma och pappa ringde och frågade hur det hade gått att sova i en låda, kunde jag lättad berätta att vi sov i lodger, inte lådor. Alltså riktiga hotell, men med så tunna väggar att det blev minusgrader i rummen på natten. Som tur är hade jag en sovsäck som klarade ner till 6 minusgrader.
Schemat i Nepal var späckat, Jonas skulle både vandra och hjälpa till som volontär.
– Jag fick börja vandra redan dagen efter jag kom dit, i vanliga fall brukar man få ett par dagar på sig för att acklimatisera sig till höjden.
Det gick bra att gå och Jonas gick ut hårt. För hårt skulle det visa sig efter 40 minuter.
– Jag har aldrig varit så knäckt, jag hängde med armarna runt ett träd med en puls på över 170 och jag visste att jag hade ytterligare åtta timmars vandring framför mig, rakt uppför hela vägen. Vi hade med oss både bärare och guide och guiden sa att jag var tvungen att vila i en halvtimma. Pulsen gick snabbt ner och sedan klarade jag att fortsätta. Jag hade gått för fort i början och tagit slut. Men när jag gick i ett lugnare tempo var det inga problem.
Resten av vandringen gick fint.
– Vi gick cirka en mil varje dag och gjorde bara pauser för att äta.
När Jonas kom upp till slutmålet, var han så pigg att han ställde sig på händer.
– Och jag märker skillnad nu efter vandringen. Jag är mycket starkare i benen, det är ett helt annat tryck i dem när jag går. Tidigare kunde jag sitta i jägarvila max 2 – 3 minuter. Nu sitter jag 10 minuter utan något som helst problem. Jag har testat i bastun i 80 graders värme.
Efter vandringen fortsatte Jonas och hans sällskap till Chitwan, där de åkte på safari i nationalparken som 1984 utsågs till världsarv av Unesco. Där fanns det många vilda djur, bland annat noshörningar, tigrar och krokodiler.
– Men vi såg bara noshörningar. Det var häftigt att komma så nära dem. Det var en fantastisk natur.
På volontärcentret i Chitwan, fick Jonas hjälpa till med att måla en vägg, mjölka en buffel och skära ris på risfältet.
– Volontärjobb kan vara lite av varje. Det finns till exempel en skola som drivs av centret. Många ungdomar som reser jorden runt, stannar där ett tag. De betalar 50 kronor per dygn för att bo på centret och då får de också fyra måltider, de jobbat fyra timmar varje dag på skolan och sedan är de lediga resten av dagen. Det finns också äldre- och barnomsorg, där volontärerna kan hjälpa till. Många hjälper till att bygga. Nepal ligger efter när det gäller byggteknik. Det finns inte heller några vägar, man får bära upp byggmaterialet. Vi såg en man som kom och bar på en septitank som väger 1 000 kilo.
Människorna i Nepal är väldigt vänliga och lever enkelt., berättar Jonas som hoppas på att kunna samla in skor och skicka till dem.
– Bärarna vandrar i bergen i flip flops.
Både Merrell och Keen kommer att skicka provskor till Jonas vandringskvällar.
– Men de får inte säljas, de ska skickas till Nepal efter testperioden.
Både varumärkena kommer också att skicka bättre reklamationer vidare till Jonas, som i sin tur ska se till att de kommer till Nepal.
Vandringen i Nepal och den nya satsningen på vandringskängor har gett Jonas en nytändning.
– Nepal stärkte min sak. Jag tog ut mig och fick tid att fundera på vad jag sysslar med, rensa tankarna och tänka på något helt annat än en skoaffär i Alingsås. Att gå där på berget gav mig så mycket inre kraft och en insikt att det går bra så länge vi får vara friska. En försäljningssiffra är bara ett nummer, att vara frisk är det viktigaste.
Text: Agneta Trägårdh
Foto: Agneta Trägårdh/Jonas Ericson