Säsongens material är flynet. Skorna har påsydda applikationer, pärlor eller broderier. Annars är den största nyheten på Expo Riva Schuh i Riva del Garda att en långdragen trend har nått sitt slut. Djurmönster är så gott som helt borta.

Sport och komfort fortsätter att dominera skomodet, även om lite mer glamorösa inslag i form av paljetter, glitter och fjädrar syns på Expo Riva Schuh.
Dammodet är mer feminint och romantiskt än tidigare med pärlor, volanger, brokad, broderier och mycket blommönster. Modellerna är nättare, klackarna lägre och sulorna tunnare. Många jobbar också mer med innersulan för att få en bekväm sko.
Färgerna är ljusa, naturliga och mjuka som puderrosa, pärlgrå, beige och blått i olika nyanser. Skinnen har fått en lite glansigare yta. Även inslag av mer knalliga 80-talsfärger som bubbelgumsrosa syns.
Rosa i olika dämpade nyanser är en stor färg och får nog numera betraktas som en basfärg tillsammans med vitt och svart. Rött och gult finns också med i färgpaletten. Liksom metallicfärgerna. Gärna i kombination med andra färger, som guld och beige mocka.

Vi har redan sett dem, men den här säsongen fullständigt exploderar applikationerna, små tygmärken med allt från pussmunnar till love- och peace-märken, som för tankarna till 70-talets flower power.
Mules-trenden fortsätter. Annars är det platta toffelmodeller med hästbett eller kedja som dekoration som gäller. Gucci har visat vägen och nu följer de andra skotillverkarna efter.
Flynet är stort på både dam- och herrsidan, det vill säga ett finmaskigt nät av tyg, gärna i olika strumpmodeller.
Fortsatt mycket denim, helst med fransade kanter. Här syns också en del kilklackar, som annars verkar vara på tillbakagång. Repsulorna finns kvar, ofta som en dekorativ rand på en vit sula annars plattare än tidigare.
Platta tofflor och mules har konkurrerat ut damsandalerna. Men de sandaler som visas har kvar klossklacken. De klassiska pumpsen har numera en mer undanskymd plats, men syns ändå mer den här säsongen än föregående år. Pumpsen får gärna vara i ett skimrande skinn och ha stilettklack.
Herrskorna har tagit ett rejält kliv framåt på modescenen. Det är här det har hänt allra mest. Från att ha varit traditionellt lite försiktiga har tillverkarna tagit ut svängarna rejält den här säsongen med flera olika modedetaljer. Modigast är portugiserna.
Liksom förra säsongen är det mycket klassiska former i nya tappningar, som brogue med sportsula. Navy och indigo har helt slagit ut svart och brunt på herrsidan, även om brunt finns kvar, helst i konjak. Herrskorna i nubuck kan också vara ljusgrå, djupröda, mörkgröna eller sandfärgade. Gult är en färg som tillverkarna av herrskor har börjat smyga in, både som ensam färg och som en detalj.
Numera är det mer regel än undantag att sulorna på herrskorna har en konstrastrand i en avvikande färg.
Sommarens största färg och är och förblir vitt. Både på dam- och herrsidan.

Text & Foto: Agneta Trägårdh/Maria Lindén Hjelte/Expo Riva Schuh