Andrew är skon som kommer från glada kor

Här är skon som ska sätta riktigt djupa avtryck i framtiden. Med full transparens och total spårbarhet är målet för designern Josefin Liljeqvist att förändra förhållandena för djuren, inte bara i Sverige utan i hela värden.
– Prio ett är hur djuret har mått, att varje del har behandlats med respekt, säger hon.

Josefin Liljeqvist, entreprenör och skodesigner från Uppsala, står bakom det svenska designföretaget med samma namn. Det grundades hösten 2015 med en vision att förändra modeindustrin från insidan, att skapa en spårbar lädersko som genom transparens, hantverk och kod kan förbättra det globala djurskyddet.

Där myggbett, bristningar och skador satt sina avtryck i skinnet – vilket den globala industrin anser är defekter – ser Josefin djurens egna historier, och hon har valt att betrakta dem som tecken på att kon har haft ett liv.

– De visar att det är ett djur som fått vara ute, kanske lekt och haft kul och därmed haft en bra livskvalitet. Precis som vi har ärr efter att ha kört omkull när vi skulle lära oss att cykla, förklarar Josefin.

Djur och deras välfärd har alltid engagerat Josefin. När hon var 11–12 år gammal började hon sälja produkter från Världsnaturfondens julkatalog. Fram till för bara några år sedan jobbade hon som fundraiser, det vill säga med att samla in medel för Världsnaturfondens arbete, och hon insåg tidigt vad det var hon ville göra: att på heltid arbeta och verka för att ändra världen för djuren.

– Men jag var för ung och oerfaren och ingen ville anställa mig, säger Josefin enkelt.

Hon var dock fortfarande fast besluten om vad hon ville uppnå, och för Josefin stod det snart klart att det måste ske inom den bransch hon själv jobbar i. Hon har bland annat jobbat flera år med försäljning av skor och är utbildad i sko-, sport- och modedesign.

– För att kunna göra förändringar måste vi börja med oss själva, inifrån branschen, säger Josefin.

– År 2015 kom FN överens om 17 globala mål inom områden som exempelvis säkerhet och hälsa, mål som vi människor ska arbeta för att uppnå senast 2030. Men inte ett enda av dessa påverkar djurskydd eller djurs välmående direkt, trots att djuren är så viktiga i ekosystemet, att de behövs för att också vi ska kunna leva, fortsätter hon.

Josefin påpekar att vi, när vi talar om ekologiskt läder, rättvisemärkningar och liknande, endast tänker på miljö och att arbetarna haft bra villkor, men alltså i princip alltid utelämnar djurens välmående.

Och det var i detta engagemang och med den fasta övertygelsen om att det går att göra förändringar där ingen annan egentligen gått före som varumärket Josefin Liljeqvist grundades.

Det har krävts enormt mycket efterforskningar och stor uthållighet, framgångar har kantats av motgångar och vice versa. Så småningom föddes i alla fall Andrew, skon som fått ett eget, personligt namn och som är den som ska visa vägen.

Josefin samarbetar i dag med två svenska Krav-gårdar: Jannelunds gård i Mullhyttan och Hammar säteri i Örebro. Skinnet kommer från nötkreatur som garanteras utevistelse, bra foder och god omvårdnad, och som hunnit bli mellan ett och två år gamla.

Efter slakt går femtio procent av skinnet till garveriet i Tärnsjö och femtio till Italien där man gör sulorna. Ovandelarna skärs ut för hand i en verkstad i Gamla stan i Stockholm och monteras av skomakare i Italien där också ovandel och sula möts. Så småningom kommer skon tillbaka till Sverige för att noga kontrolleras och slutligen få den viktiga stämpeln, en sexsiffrig kod.
Med hjälp av den kan kunden logga in på Josefin Liljeqvists webbplats och få information om exakt varifrån alla delar i skon kommit. Kunden kan också besöka gården och på så sätt själv få inblick i varför det är viktigt att lädret är spårbart tillbaka till det exakta djuret.

– Poängen med projektet är att delar som har tydliga tecken på livskvalitet ska användas, att historierna som djuren fått i sitt liv har ett värde, säger Josefin. Det handlar om att ge varje läderdel en historia, så den blir behandlad med respekt.

– Det svenska lädret har trots allt hög standard. Vi har ett bra klimat, använder inte taggtråd och har inte så mycket mygg som många andra länder, tillägger Josefin.

Josefin är noga med att poängtera att detta inte är något miljöprojekt, även om hon också tycker att det är viktigt att ha med de aspekterna.

Förhoppningen är att uppnå en helt ny global läderstandard för skobranschen där det ska betala sig att hantera djuren väl.

– Det ska löna sig att vara ärlig och snäll, säger Josefin.

Andrew, som är Josefin Liljeqvists första modell, en svart, enkel men elegant herrsko, är nu klar att möta världen. Under våren är det dags för konceptlansering i Stockholm.

– Kunden är en mobil man med högre inkomst, en som bryr sig om kvalitet och passform och som intresserar sig för konceptet, beskriver Josefin sina presumtiva köpare.

Och det är viktiga parametrar, inte minst med tanke på att Andrew, som ska finnas i endast 99 exemplar, kommer att kosta 28 000 kronor. Väntelistan öppnades i oktober förra året och har redan börjat fyllas på. I augusti kommer de första skorna att levereras, och när produktionen är helt igång är målet att ha en leveranstid på tre månader från köp till leverans.

Det står redan klart att Andrew kommer att få uppföljare där priserna kommer att ligga betydligt lägre. Josefin har färdiga skisser och planer för bland annat en sportsko. Framöver, när målet med den nya läderstandarden är uppnått, kan hon också tänka sig att jobba i andra material.

Josefin Liljekvist, som står bakom designföretaget med samma namn, har en vision att förbättra det globala djurskyddet. ”För att kunna göra förändringar måste vi börja inifrån branschen”, säger hon.

Med en sexsiffrig kod, som finns präglad i skinnet, kan kunden själv spåra var alla delar i skon kommer ifrån.

Andrew är den första modellen från designföretaget Josefin Liljeqvist.

Josefin Liljeqvist är också konstnär. Här är hon och Andrew framför den egna identitetskartan som också blivit konceptprint.

Text och foto:
Maria Lindén Hjelte