En butik utan varor

Butiker och shoppingcentra måste se sig själva som en mötesplats istället för ett ställe där människor handlar. Det menar retail-experterna.
Amerikanska Nordstrom har lyssnat och lanserar nu ett butikskoncept som helt saknar varor.

Sociologen Ray Oldenberg myntade begreppet ”den tredje platsen” i sin bok ”The Great Good Place”. Hemmet är första platsen och jobbet är andra platsen. Den tredje platsen är ett ställe där människor kan träffas utanför de båda andra platserna.
– Även om människor handlar mer på nätet, har de fortfarande behov av den tredje platsen, säger Nina Fuhrman, chef för retail strategy på designföretaget IDEO.
Starbucks är ett bra exempel på den tredje platsen, där man har lyckats skapa en mötesplats som har blivit en riktig kassa-ko.
Nina Fuhrman menar att tid är den nya valutan.
– Så den stora utmaningen är att ta reda på hur konsumenter vill spendera sin tid. Om jag kan sköta min shopping på nätet hemma är det bekvämt för mig. Det ger mig tid att umgås med familjen. När jag ska shoppa utanför hemmet, vill jag ha en upplevelse.
Amerikanska varuhuskedjan Nordstrom är först ut med att lansera ett helt nytt butikskoncept utan varor, Nordstrom Local. Istället för en traditionell butik, har man skapat en samlingsplats där man till exempel kan träffa en personlig stylist, som kan ta med sig några utvalda plagg för just dig. Där går också att få manikyr, dricka ett glas vin eller nypressad juice och plocka upp det man köpt online. Det går även att returnera varor man köpt i nätbutiken.
– Detaljhandelslandskapet fortsätter att förändras i snabb takt och det enda vi är säkra på är att konsumenterna fortsätter att uppskatta merväden som service, hastighet och bekvämlighet, säger Shea Jensen, som är ansvarig för kundupplevelser hos Nordstrom. Vi vet att kunderna är alltmer tidspressade och vi vill erbjuda den bästa servicen i ett bekvämt läge. Det är viktigare nu än någonsin tidigare att hitta nya vägar att engagera kunderna på deras villkor.
Nordstrom Local öppnar i början av oktober på Melrose Place i Los Angeles och kommer att innehålla en stylingsvit och åtta provrum som är placerade runt en gemensam samlingsplats, där kunderna kan sitta bekvämt, ta något att dricka och prata med stylisterna.
Kunderna kan också få sina plagg ändrade av skräddare på plats. Det ändrade plagget levereras sedan direkt till kundens hem, samma dag om det beställts innan klockan 14.
Investerarna verkar dock skeptiska till den nyskapande affärsidén, Nordstromaktien sjönk med 5,4 procent samma dag som det nya konceptet presenterades.