“The shoe must go on”. Det menar arrangörerna av Expo Riva Schuh som planerar för en fysisk mässa i Riva del Garda i juli. Men först ut att återgå till en fysisk mässa är Pitti Uomo i slutet av juni.

Efter en säsong av digitala mässor, börjar nu allt fler länder sakta öppna upp för fysiska mässor igen. CIFF har meddelat att augustimässan blir fysisk. Och i början av april gick den italienska regeringen ut med att det kommer att vara tillåtet att arrangera fysiska mässor i landet igen från och med den 1 juli.
Expo Riva Schuh var helt digital i januari och kallades för the home edition, men arrangörerna menar att de fått tydliga signaler om behovet av en fysisk mässa i sommar. Mässan arrangeras därför den 18–20 juli, alltså en månad senare än normalt.
”Det är viktigt för skobranschen, som har haft det enormt tufft under pandemin, att få en nystart”, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

– Med tanke på pandemins globala utveckling, tycker vi att det är rimligt att flytta fram de traditionella datumen för de båda mässorna, Expo Riva Schuh och Gardabags, säger Roberto Pellegrini, ordförande för Riva del Garda Fierecongressi. Den gradvisa förbättringen av den internationella situationen tillsammans med nyheten att den italienska regeringen återigen kommer att tillåta mässor, gör att vi känner oss hoppfulla och tror att läget kommer att vara tillräckligt gynnsamt för att vi ska kunna organisera vårt evenemang. Mässan är avgörande för hela branschen.

De som inte vågar sig till den fysiska mässan kommer att ha möjlighet att delta digitalt. Mässan börjar redan den 13 juni på nätet och den digitala plattformen kommer sedan att fortsätta vara öppen till den 30 september.
– Det är viktigt att se till att de traditionella organisationerna samverkar med de nya möjligheter som digitaliseringen erbjuder, en god integration är grundläggande för att få igång hela systemet igen, säger ordförande Pellegrini.
Pitti Uomo hade tidigare bestämt att nästa mässa, den 100:e i ordningen, skulle genomföras digitalt den 15–17 juni. Men efter beskedet från den italienska regeringen meddelar man nu att mässan flyttas och genomförs den 30 juni–2 juli fysiskt i Florens som vanligt.

The Micam har längre tid på sig att planera för nästa fysiska mässa den 19–21 september. Den förra i mars fick ställas in i sista sekunden och istället ersättas med en digital show som pågår mellan den 8 mars och den 8 maj. Utställare och köpare har kunnat mötas på den digitala plattformen, där kollektioner har visats och där köparna också kan göra sina beställningar.
Med tanke på läget i världen och i skobranschen räknar inte mässarrangörerna med samma antal besökare som innan pandemin. Inte heller antal utställare. Pitti Uomo säger att man får glad om en tredjedel av utställarna, cirka 400, väljer att ställa ut på mässa. Man har också dragit ner antalet mässdagar från fyra till tre.
– Glöm inte att många varumärken har stora problem och två dåliga säsonger bakom sig, säger Pittis vd Raffaello Napoleone.